Τα αναψυκτικά στη διατροφή των παιδιών

20 Αυγούστου 2019

Τα αναψυκτικά αποτελούν μια συχνή επιλογή ροφήματος, για μικρούς και μεγάλους, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθυμία κατανάλωσης υγρών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά δεδομένα έχουν επανειλημμένα αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών και σακχαρούχων ροφημάτων, τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των παιδιών, η κατανάλωση αναψυκτικών θα πρέπει να αποθαρρύνεται, καθώς αποτελούν μια ανθυγιεινή επιλογή χωρίς καμία διατροφική αξία.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν απλά ζάχαρη, αλλά η περιεκτικότητά τους σε αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι «κανονικού» αναψυκτικού περιέχει περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ταυτόχρονα, δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, με αποτέλεσμα να προσφέρουν τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες, αντικαθιστώντας μάλιστα πολλές φορές άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Από την άλλη, τα αναψυκτικά δεν προάγουν το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναζητούν και άλλες «λιχουδιές» αυξάνοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και ανθυγιεινών συστατικών. Τέλος, πολλά αναψυκτικά περιέχουν και καφεΐνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπερέντασης, νευρικότητας και αϋπνίας.



ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ