PGEU: Εβδομαδιαία ενημέρωση για θέματα του Οργανισμού- Δράσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

16 Οκτωβρίου 2020

Παρασκευή 16/10/20

  •  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου, επανέφερε τον προϋπολογισμό για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Υγεία EU4Health από τα 1,7 δισ. € στα 9,4 δισ. € που ήταν και ο αρχικός στόχος πριν προκύψουν συζητήσεις για περικοπές. Αν και το τελικό ποσό που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις θα είναι μικρότερο από τον στόχο, θεωρείται ότι το ζήτημα έχει πλέον τεθεί στα επιθυμητά πλαίσια. Παράλληλα, τέθηκαν από ευρωβουλευτές και άλλα σχετικά ζητήματα, όπως οι ελλείψεις των φαρμάκων, η χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης του καρκίνου (EBCP), η δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για τα Δεδομένα Υγείας, η ορθολογική χρήση φαρμάκων (πχ αντιβιοτικά) κλπ.
  • Αναφέρθηκε μελέτη από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ που έγινε σε ασθενείς με COVID-19 και επιβεβαιώνει ότι η ρεμντεσιβίρη παρότι επιταχύνει την ανάρρωση των νοσοκομειακών ασθενών, δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.
  •  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση συμβολαίου για προπαραγγελία 200 εκ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται από την εταιρεία Johnson & Johnson. Αυτό αποτελεί το τρίτο κατά σειρά συμβόλαιο για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγόρασε γύρω στις 500.000 επιπλέον δόσεις ρεμντεσιβίρης αξίας 70 εκ. € από την Gilead, για τον COVID-19.
  • Τέθηκε από ευρωβουλευτές στην Επίτροπο Σ. Κυριακίδου το σημαντικό θέμα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μικροβίων ώστε να ενταχθεί στα πλαίσια της γενικότερης φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε. Δόθηκαν στατιστικά που αφορούν την υγεία αλλά και οικονομικής φύσεως, τα οποία δείχνουν τις ανησυχητικές επιπτώσεις του φαινομένου σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ανακοινώθηκαν επίσημες ενημερώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα που αφορούν την αξιολόγηση της ανάπτυξης εμβολίων για τον COVID-19, αλλά και προβλήματα και δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί. Σύντομα θα δημοσιευτούν και κλινικά δεδομένα που θα είναι υποστηρικτικά για τις προτεινόμενες θεραπείες.
  • Ενημέρωση για διάφορες ενέργειες και προγραμματισμένες δραστηριότητες αντιπροσωπειών της PGEU.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

  • Ενημερώσαμε την PGEU, ύστερα από αίτημα που μας υπεβλήθη, για τις μεταβολές της νομοθεσίας που επιτρέπουν την επιτέλεση αντιγριπικού και
    αντιτετανικού εμβολιασμού από τους Έλληνες φαρμακοποιούς εντός των εγκαταστάσεων των φαρμακείων τους. Αναλύσαμε επίσης το πλαίσιο λειτουργίας του ΙΔΕΕΑΦ για την εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών.
  • Καταθέσαμε τις απαντήσεις μας σε έρευνα υπό τη μορφή ερωτηματολογίου που αφορά τρόπους παραγγελειοληψίας στα φαρμακεία της χώρας μας.
  • Συμμετείχαμε σε έρευνα της Βουλγαρικής αντιπροσωπείας που διαβιβάστηκε στα μέλη μέσω της γραμματείας της PGEU για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της κάθε χώρας όσο αφορά τη λειτουργία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης για φάρμακα και παραφάρμακα. Εξηγήσαμε μέσω γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων από τα φαρμακεία της Ελλάδας.
  • Συμμετείχαμε στις online συνεδριάσεις των EPPF και AWG της PGEU στις 13 & 14 Οκτωβρίου.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ