ΠΦΣ: Ενημέρωση για Θέματα ΕΟΠΥΥ

3 Ιουλίου 2019

Αθήνα 18/3/2019        

Α.Π 1121


Προς

Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

της χώρας


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΟΠΥΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Α. Μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας που απαιτείτο για την έγκριση του μεταβατικού σταδίου όπου ταυτόχρονα ίσχυε και ο παλιός και ο νέος ΕΚΠΥ, απεστάλησαν Οδηγίες προς τις ΠΕ.ΔΙ. με τις οποίες επιλύονται όλες οι εκκρεμότητες που καθυστερούσαν τις διαδικασίες οριστικοποίησης της έκδοσης των ενταλμάτων πληρωμής για το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 όσον αφορά στη σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων .

Β. Με το υπ΄ αριθμ. 889/β/14.3.2019 ΦΕΚ , τροποποιούνται ορισμένα άρθρα του ΕΚΠΥ που σας γνωστοποιούμε προς ενημέρωση σας.

Με την τροποποίηση αυτή όλα τα αναλώσιμα για τους πάσχοντες από όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή.

Η χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη σε όσους υποβάλλονται σε διαιτητική αγωγή εξακολουθεί να είναι 25%. Αναμένουμε τα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις.

Γ. Με εσωτερικό έγγραφο προς τις ΠΕ.ΔΙ ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ουσιαστικά τον τρόπο συνταγογράφησης των γνωματεύσεων των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής (ΣΕΔ) βάσει του νέου ΕΚΠΥ.

Χρήσιμες επισημάνσεις

Στον Κωδικό Διάγνωσης θα πρέπει να αναγράφεται το προβλεπόμενο ICD-10 σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ
Στα σχόλια θα πρέπει να αναγράφεται επίσης ο προβλεπόμενος δεύτερος Κωδικός ICD-10 ή ο Κωδικός Βασικής Νόσου, όπου απαιτείται.
Τα μηχανογραφικά συστήματα του e-ΔΑΠΥ δεν έχουν εφαρμόσει τις αλλαγές για ορισμένες περιπτώσεις ως προς τη συμμετοχή 10%. Προς το παρόν το σύστημα εμφανίζει συμμετοχή 0 % για όλες , κάτι που δεν επηρεάζει σε τίποτα την ορθή εκτέλεση των συνταγών.
Δεν έχει υλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης γνωματεύσεων σύμφωνα με τους δείκτες θρέψης.
Για παράδειγμα στην δυσαπορρόφηση από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου , όπως ελκώδη κολίτιδα , ο ιατρός θα πρέπει να αναγράψει τον Κωδικό Διάγνωσης Κ51.0,ή Κ51.1 κλπ και σαν δεύτερο πεδίο να αναγράψει στα σχόλια τον Κωδικό Κ90.

Σας επανακοινοποιούμε το άρθρο 10 του Κεφαλαίου 2 του νέου ΕΚΠΥ προς ενημέρωση σας 

Με Εκτίμηση

                Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

               Απόστολος Βαλτάς        Κωνσταντίνος Κούβαρης



Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ