Νέος Κορωναϊός

27 Ιανουαρίου 2020

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για διάφορες περιπτώσεις πνευμονίας στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Ο ιός δεν ταίριαζε με κανένα άλλο γνωστό ιό δημιουργώντας ανησυχία, διότι όταν ο ιός είναι νέος, δεν γνωρίζουμε πώς επηρεάζει τους ανθρώπους.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι είχαν εντοπίσει έναν νέο ιό, έναν κορωναϊό , ο οποίος προσωρινά ονομάστηκε «2019-nCoV«.

Οι κορωναϊοί (CoV) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων που προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το αναπνευστικό σύνδρομο MERS-CoV και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS-CoV.

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η μόλυνση 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο ενώ μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μερικούς. Τα συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, ιδιαίτερα σε άτομα με άλλες χρόνιες υποκείμενες συνθήκες υγείας, ακόμη και θάνατο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε συστάσεις για το ευρύ κοινό για να μειωθεί η έκθεση και η μετάδοση της ασθένειας:

  • Συχνός καθαρισμός των χεριών χρησιμοποιώντας αλκοολούχο διάλυμα ή σαπούνι και νερό.
  • Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Απορρίπτουμε αμέσως το χαρτομάντηλο και πλένουμε τα χέρια.
  • Αποφεύγουμε την στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό και βήχα.
  • Εάν έχουμε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητούμε έγκαιρα ιατρική φροντίδα και αναφέρουμε το προηγούμενο ιστορικό ταξιδιών στον πάροχο υπηρεσιών υγείας σας.
  • Κατά την επίσκεψη σε αγορές σε περιοχές που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος περιπτώσεις νέων κοροναϊών, αποφύγετε άμεση επαφή χωρίς προστασία με ζώντα ζώα και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ζώα.
  • Να αποφεύγεται η κατανάλωση ακατέργαστων ή μη ψημένων ζωικών προϊόντων. Το νωπό κρέας, το γάλα ή τα όργανα των ζώων θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή, σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.

Πηγή: https://www.who.int/


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ