Nέα καμπάνια ενημέρωσης φαρμακοποιών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

23 Οκτωβρίου 2020

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δύο σαφή μηνύματα επιδιώκει να περάσει στους πολίτες το νέο τηλεοπτικό  σποτ που παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την έναρξη της περιόδου αντιγριπικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απόστολο Βαλτά το σύντομο, διάρκειας μόλις 20 δευτερολέπτων τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστές δύο γνωστά και αγαπημένα στο κοινό πρόσωπα, τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη και την ηθοποιό Ευαγγελία Συριοπούλου στοχεύει στο να περάσει το μήνυμα της χρήσης μάσκας έναντι του SARS Cov 2 και τη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολίου ειδικά από όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με σύνθημα «Φέτος φέρσου έξυπνα, εμβολιάσου έγκαιρα» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο να φτιάξει ένα τηλεοπτικό σποτ για την αναγκαιότητα διεξαγωγής του αντιγριπικού εμβολιασμού ανταποκρινόμενος στο ρόλο που επίσημα του έχει δώσει η πολιτεία να μπορεί να κάνει τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στον σχεδιασμό του σποτ συμμετείχε με αποφασιστικό τρόπο ομάδα φαρμακοποιών που με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους επέλεξαν με πολύ μεγάλη προσοχή και την παραμικρή λεπτομέρεια στο βιντεάκι που βγήκε στο αέρα.

Πράγματι επικοινωνιακά το σποτ καταφέρνει να αναδείξει μία παράμετρο που τους τελευταίους μήνες συζητείται πολύ και έχει να κάνει με το ποιος και σε τι βαθμό, έχει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του απέναντι στη διάδοση της COVID 19. To σποτ αν και αναφέρεται κυρίως στο θέμα του εμβολιασμού, θίγει έξυπνα το ζήτημα της προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού και ουσιαστικά αναδεικνύει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ότι το κάθε μέλος σε μία οικογένεια έχει την ευθύνη του, ανεξαρτήτως ηλικίας και ότι μόνο εάν υπάρξει αγαστή συνεργασία όλα θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σποτ βγάζει ένα δυναμισμό και μία αποφασιστικότητα στον τρόπο που περνά η συμβουλή προς το άτομο που πρέπει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για το καλό το δικό του αλλά και του συνόλου.

Το φετινό σποτ, που εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έχει ήδη διανεμηθεί στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου ως «κοινωνικό μήνυμα» του ΠΦΣ.

Το τηλεοπτικό σποτ είναι μέρος μίας ευρύτερης καμπάνιας των φαρμακοποιών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όπως είπε ο κ. Βαλτάς, «τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχουμε αναλάβει μια εξαιρετικά εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, φυλλάδια και αφίσα στα φαρμακεία, τηλεοπτικό σποτ και ραδιοφωνικά μηνύματα είναι τα όπλα μας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, μαζί φυσικά με την καταλυτική διαπροσωπική ενημέρωση και συμβουλευτική που οι Φαρμακοποιοί προσφέρουμε σε όλους τους πολίτες, ασθενείς και ασφαλισμένους, μέσα από το τεράστιο δίκτυο των 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Οι προσπάθειές μας στο μέτωπο του Αντιγριπικού εμβολιασμού, μαζί φυσικά με εκείνες και των άλλων θεσμικών φορέων, είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι να διενεργηθούν περίπου 3.500.000 εμβολιασμοί».

Φέτος ήδη μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2.100.000 εμβόλια και έχουν εκτελεσθεί, σύμφωνα με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, περίπου 1.500.000 εμβολιασμοί σημειώνοντας το πόσο έχει βοηθήσει το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμβολίων και αντιβιοτικών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο να ξεπεραστούν –σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό- τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί πέρσι, όπου μεταξύ των άλλων, όπως είπε, υπήρχαν φαινόμενα γιατροί να συνταγογραφούν εμβόλια ακόμη και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρχουν άτομα να τρέχουν να βρουν εμβόλια όταν καν δεν υπήρχαν στην αγορά.

Το μέτρο της ιατρικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εμβολίων βοήθησε επίσης και στο να υπάρξει ένας έλεγχος της κατάστασης καθώς φέτος πάρα πολύς κόσμος, όχι απαραίτητα άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου επειδή έχουν ανησυχήσει λόγω COVID 19 πιέζουν να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο και επομένως εάν δεν υπήρχε κάποιος έλεγχος τα εμβόλια θα εξαφανιζόντουσαν πηγαίνοντας σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται άμεσα και αφήνοντας ακάλυπτους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Ο κ. Βαλτάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούν με τον αριθμό των εμβολίων που έχει προγραμματιστεί να διατεθούν στην ελληνική αγορά για φέτος. Όπως είπε «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σαν στόχο να εμβολιαστεί το 75% των ατόμων υψηλού κινδύνου ή των ευπαθών ομάδων. Αυτό αντιστοιχεί στον 45% των εμβολίων». Συμπλήρωσε δε ότι ως χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό μας έχουμε προμηθευτεί πολύ περισσότερα εμβόλια απ’ ότι χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι τα φαρμακεία είναι ασφαλείς χώροι για τη διεξαγωγή των αντιγριπικών εμβολίων καθώς έχουν λάβει ήδη συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τηρούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διαδικασία του εμβολιασμού «και αυτό το κάνουν για να προστατέψουν και τους πελάτες τους και τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους». Σημείωσε δε ότι «τα 11.000 φαρμακεία που είναι διεσπαρμένα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος εγγυώνται ώστε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας τον κατάλληλο χρόνο, γεγονός που είναι σχεδόν αδύνατο εκτός του χώρου του φαρμακείου και το τονίζω. Εμείς εγγυόμαστε την επίτευξη αυτού του στόχου διότι απέναντι υπάρχουν οι φαρμακοποιοί που με ασφάλεια και την επιστημοσύνη τους μπορούν να εμβολιάσουν στο σωστό χρόνο όλους τους πολίτες, να κάνουν τα 4.100.00 εμβόλια».

Για τον κ. Βαλτά τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακοποιό μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων να ενημερώσει το μητρώο εμβολιασμού ότι ο πολίτης πραγματοποίησε το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό, όπως είπε, «είναι μία μεγάλη υπόθεση διότι γνωρίζει πλέον η πολιτεία πότε εμβολιάστηκε το άτομο αυτό από το φαρμακείο, με τη σφραγίδα του φαρμακοποιού και με αυτά τα στοιχεία μπορεί να επεξεργαστεί επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για να χαράξει πορεία για την πρόληψη, για την αγωγή υγείας ακόμη και για το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και το εμβόλιο της COVID. Αναγνωρίζεται με αυτόν το τρόπο ο ρόλος του φαρμακοποιού και ότι ο χώρος του φαρμακείου είναι χώρος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ