Η Υπέρταση στην Κύηση

29 Ιουλίου 2019

Οι έγκυες με υπέρταση πρέπει να παρακολουθούνται στενά λόγω του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας ή εκλαμψίας, συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από επιδεινωμένη υπέρταση, πρωτεϊνουρία, υπερουριχαιμία, διαταραχές της πηκτικότητας, καθώς και αυξημένα ποσοστά μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας ή και θνησιμότητας.

Η προεκλαμψία εμφανίζεται με ζάλη, κεφαλαλγία και οπτικές διαταραχές, καθώς και κοιλιακούς πόνους, οίδημα στο πρόσωπο, ανορεξία, ναυτία και εμέτους.

Η εκλαμψία είναι προεκλαμψία προχωρημένης μορφής λίγο πριν τον τοκετό και είναι πολύ επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο.

Αιτιολογία Yπέρτασης Kύησης

Άγνωστη παραμένει ακόμη η αιτιολογία του συνδρόμου της υπέρτασης κυήσεως, αλλά η εμφάνισή του είναι συνδεδεμένη με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της εγκύου, την έλλειψη προγεννητικής φροντίδας και την ανεπαρκή διατροφή, όπως η πρωτεϊνική ανεπάρκεια που αποτελεί πιθανή αιτία για την υπέρταση κύησης αν και αμφισβητείται η βελτίωση της πίεσης με αύξηση των πρωτεϊνών στην δίαιτα.

Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι έγκυες που παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου υπέρτασης( Cochrane Review).

Θεραπεία Yπέρτασης Kύησης

Η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου είναι πιθανόν να ελαττώσει την αρτηριακή υπέρταση αν και ακόμα ερευνάται η ιδανική δόση της ποσότητας ασβεστίου.

Η χρήση διουρητικών και ο περιορισμός του Na αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές προσπάθειες για τη θεραπεία του συνδρόμου της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρατηρήθηκε όμως ότι η χρήση διουρητικών, όχι μόνο δε βοηθά στην εξάλειψη ή τη βελτίωση του προβλήματος, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη λόγω της ικανότητας τους να περιορίζουν τον ενδοαγγειακό όγκο.

Επίσης σε άλλη μελέτη ανακαλύφθηκε ότι γυναίκες που ανέπτυξαν προεκλαμψία είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα από τις γυναίκες που δεν ανέπτυξαν.

Άλλες διαιτητικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν περιορισμό του νατρίου, κατανάλωση βιταμίνης C και E, συμπληρώματα μαγνησίου, ψευδαργύρου και κατανάλωση λιπαρών ψαριών που δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικές.


Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ