Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021

23 Δεκεμβρίου 2020

Αθήνα, 22/12/2020

Αρ. Πρωτ. 5297

Προς

Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Της Χώρας

 

Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021

            Στη σελίδα του ΕΦΚΑ αναγράφονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 θεσπίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή. Από 1/1/2020 δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες ανά κλάδο με συγκεκριμένα ποσά.»

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ μπορεί να γίνει ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας και κατάταξης για το έτος 2021. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους  κωδικούς του Taxis  και του  ΑΜΚΑ και η προθεσμία για υποβολή της αίτησης είναι έως και την Κυριακή 31/1/2021. Επίσης μπορεί να γίνει αλλαγή της επιλογής αυτής έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Τα βήματα τα οποία ακολουθούμε για την αίτηση επιλογής είναι:  

https://www.efka.gov.gr > Ασφαλισμένοι > Μη μισθωτοί > Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2021.

Με το νέο ασφαλιστικό αποσυνδέονται οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών. Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών.

Διευκρινίζεται ότι η επιλογή που θα γίνει θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος, ενώ οι ασφαλισμένοι που δε θα υποβάλλουν τελικά αίτηση επιλογής θα παραμείνουν για το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί κατά το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν είχαν επιλέξει κατηγορία πέρυσι , εντάχθηκαν αυτόματα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία με τις χαμηλότερες εισφορές.

 

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Βαλτάς                                                                             Σεραφείμ Ζήκας


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ