Ενημερωτική Καμπάνια ΠΦΣ-ΕΦΕΧ:«Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου»

«Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου» είναι το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιούν σε συνεργασία ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ). Στόχος της καμπάνιας είναι, η ανάδειξη της σημασίας της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας, συστήνοντας στο κοινό να απευθυνθεί στον Φαρμακοποιό του.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αίγλη Ζαππείου, την Τετάρτη 15.01.2020, οι εκπρόσωποι των Ε.Φ.Ε.Χ και Π.Φ.Σ, ανέλυσαν τη σημασία της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.

«Η Αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση ήπιων και ελαφριών ασθενειών», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Χ Γ. Δόκιος. «Ως “Αυτοφροντίδα” ορίζεται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας τους, για τη γενικότερη ευεξία τους και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας. Βασικός στόχος της καμπάνιας αποτελεί η ανάδειξη του Φαρμακείου ως σημείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και η ενίσχυση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως σημαντικού και απαραίτητου συμβούλου Π.Φ.Υ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τους φορείς υγείας/ επαγγελματίες υγείας».

Η καμπάνια, ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2020 και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020 με επίκεντρο το Φαρμακείο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμα και ο Φαρμακοποιός θα εκπαιδεύει το κοινό αναφορικά με την Αυτοφροντίδα. Παράλληλα για την ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος και την εκπαίδευση των πολιτών η καμπάνια περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, όπως μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, καθώς και παρουσία της καμπάνιας στο digital περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (1.000 πολίτες-13 περιφέρειες της χώρας 18-64 ετών – 2017)  στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν τον Φαρμακοποιό και σχεδόν στους 10,  συμβουλεύονται τον Φαρμακοποιό πάντα ή έστω κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, 72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς, 56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Β. Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα (1) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ , κος Απόστολος Βαλτάς , τόνισε:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο επάγγελμα μας καλλιεργεί ένα νέο σύγχρονο προφίλ για τον Φαρμακοποιό και επιδιώκει να αναδείξει το Φαρμακείο σε κέντρο παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και κομβικό σημείο για την Δημόσια Υγεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΦΕΧ με σκοπό «την διάδοση  και εμπέδωση των πλεονεκτημάτων της αυτοφροντίδας  και μέσω αυτής την αναβάθμιση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως επαγγελματία Υγείας και λειτουργού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Oι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εκπαίδευση για την υγεία και στην εξασφάλιση αποτελεσματικής και ασφαλούς αυτο-φροντίδας Επίσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της ικανότητας των αποφάσεων για την υγεία τους και διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, ασθενείς με ανεπιθύμητες χρόνιες καταστάσεις συχνά επισκέπτονται φαρμακείο τους για άλλους λόγους. Αυτό θέτει τους φαρμακοποιούς σε μια ιδανική θέση για να ανιχνεύσουν πρώιμα σημεία ή αλλαγές σε μια κατάσταση, για να βοηθήσουν τους ασθενείς στην αυτοδιαχείριση της ασθένειάς τους και να υποδεικνύουν ή να αναφέρουν περισσότερα στοιχεία για σοβαρές ή νέες περιπτώσεις στον γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ και με την υποστήριξη της ΕΦΕΧ έχουν αναλάβει δράσεις για την διεξαγωγή κεντρικής ενημερωτικών ημερίδων για την Αυτοφροντίδα. Η δράση αυτή θα υποστηριχθεί από την διοργάνωση επιμέρους επιστημονικών εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της χώρας με την συνεργασία των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων Παράλληλα ειδική θεματολογία θα υπάρξει στα μεγαλύτερα φαρμακευτικά συνέδρια

Η εποχή μας απαιτεί γρήγορη προσαρμογή και κοινωνική ευαισθησία.  Πρωταρχικός  στόχος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι η επιμόρφωση των φαρμακοποιών έτσι ώστε να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως σύμβουλοι υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία μας.

Έχουμε υλοποιήσει και προγραμματίζουμε συνεχώς επιμορφωτικές δράσεις για τους φαρμακοποιούς . Πρόσφατο και πολύ σημαντικό έργο είναι η ολοκλήρωση της πλατφόρμας πιστοποίηση των Φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς. Εγκαινιάζουμε έτσι μια νέα εποχή για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς με έμφαση στις υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά με υπεύθυνο και θεσμοθετημένο τρόπο.

Σε αυτή την πορεία θέλουμε συνοδοιπόρους όλους τους συναδέλφους του χώρου της υγείας»


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ