Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φαρμακοποιούς, «ασπίδα» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

23 Οκτωβρίου 2019

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών κ. Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Εμβόλια & Αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω» τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο    

 

Στην ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου του φαρμακοποιού προσβλέπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς ο πρόεδρος του κ. Απόστολος Βαλτάς όπως ανακοίνωσε σε εκδήλωση του ΠΦΣ με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ με θέμα: «Εμβόλια & Αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω». Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λιονή, στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης των φαρμακοποιών από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου, στο να μπορούν να κάνουν και με την άδεια της πολιτείας τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ένα προαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας που θα τους βοηθά να προσεγγίσουν σωστά τον πολίτη, να τον ενημερώσουν και να τον ευαισθητοποιήσουν για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής που αφορά τη συμμόρφωση του πολίτη σε θέματα εμβολιασμού και το οποίο θα εφοδιάσει τον φαρμακοποιό με γνώσεις, για να μπορεί να προσεγγίσει σωστά τον πολίτη που δεν είναι εμβολιασμένος και να τον κάνει να καταλάβει την αξία των εμβολίων και του εμβολιασμού. Το μάθημα γίνεται διαδικτυακά, είναι προαιρετικό και ο φαρμακοποιός, μέσα από διαφάνειες και βίντεο, μαθαίνει πως με συγκεκριμένα λόγια θα μπορέσει να προσεγγίσει και να βοηθήσει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του να ενημερωθεί για το πρόγραμμα και τη σημασία των εμβολιασμών. Στόχος του μαθήματος είναι ακριβώς να βοηθήσει τον φαρμακοποιό να ενισχύσει τη συμμόρφωση του πολίτη. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς να το παρακολουθήσουν».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αν και γίνεται με αφορμή την πιστοποίηση των φαρμακοποιών, για τη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολίου, δεν αφορά ωστόσο μόνο το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά όλα τα εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.  

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών σε ενήλικες στη χώρα μας το οποίο είναι αρκετά χαμηλό καθώς μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο για τα παιδιά.

Το πιο γνωστό εμβόλιο των ενηλίκων είναι αυτό της γρίπης. Υπάρχουν όμως και άλλα εμβόλια που θα πρέπει να κάνει ένας ενήλικας, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όπως το εμβόλιο για την πνευμονία, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα,  το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR), η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη και σε ορισμένες περιπτώσεις και το εμβόλιο της ηπατίτιδας.

 

Ενημέρωση για τις ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου

 

Στις ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου που υπάρχουν σε κάποια φαρμακεία αναφέρθηκε ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Εκρηκτικό Δελτίο» της τηλεόρασης του Α.Ρ.Τ. δήλωσε:

«Το εμβόλιο κάθε χρόνο προγραμματίζεται αφού δοθεί  εντολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι φέτος υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο ποια στελέχη γρίπης θα πρέπει να κατασκευάσουν για να αντιμετωπίσουν οι τρεις εταιρείες στην Ελλάδα,  που διαθέτουν αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή καθυστέρηση  στην παραγωγή του εμβολίου». 

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν όλοι, παρά μόνο αυτοί που το έχουν ανάγκη.

Αυτοί που έχουν ανάγκη πραγματικά είναι όλα τα άτομα πάνω από 60 ετών, είναι παιδιά από έξι μηνών και πάνω που όμως οι μητέρες τους θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον παιδίατρο, έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες, κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή μαθητές, στρατώνες, αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Οι υγειονομικοί είναι επίσης υποχρεωτικό να το κάνουν γιατί έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, άσθμα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακές νόσους, όσοι έχουν διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεξάγει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με τηλεοπτικό σποτ και έντυπο υλικό προκειμένου φέτος, όλοι όσοι χρειάζεται να εμβολιαστούν, να το κάνουν για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές».


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ