Απ. Βαλτάς: Ο φαρμακοποιός τιμωρείται ακόμα με rebate

21 Νοεμβρίου 2019

Την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να καταβάλλουν ποσοστό επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας προς τον ΕΟΠΥΥ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Clawback και Φαρμακευτική Δαπάνη», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), σε συνεργασία με το Health Daily.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε πως ο φαρμακοποιός συνεχίζει να τιμωρείται για τη συνταγογράφηση που κάνει ο γιατρός και όχι ο ίδιος.

Ανέφερε ακόμα πως ο κλάδος ακόμη αναμένει τα κίνητρα προκειμένου να συνεισφέρει στην αύξηση των πωλήσεων των γενοσήμων, ενώ την ίδια στιγμή φάρμακα καλά και αποτελεσματικά αντικαθίστανται με άλλα κατά πολύ ακριβότερα, ένας από τους παράγοντες που προκαλεί και τις ελλείψεις φαρμάκων. «Η λάθος πολιτική όλων των υπουργείων στο θέμα των γενοσήμων ευθύνεται που οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ώστε να τα επιλέγουν», τόνισε.

Μίλησε επίσης και για το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε ήταν για να ελέγχονται καλύτερα οι δαπάνες, ωστόσο από τη στιγμή που δεν έχουν μπει «κόφτες» κατά τη συνταγογράφηση, το σύστημα σήμερα δεν εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό.

Πηγή: f.daily

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ