Απ. Βαλτάς: Είμαστε αποφασισμένοι με στοιχεία να αναδείξουμε τη μεγάλη προσφορά των φαρμακοποιών στην κοινωνία και την πολιτεία

5 Αυγούστου 2019

Στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των Φαρμακείων (χωροταξικά και νομικά), προχωρά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με στόχο την  συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για την τεκμηρίωση των θέσεών του προς την ηγεσία του  Υπουργείου Υγείας αλλά και την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να εμφανίζεται σχετική φόρμα με απλές ερωτήσεις στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων μέσω της πύλης ΕΟΠΥΥ –ΚΜΕΣ (Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών).

Στο ενημερωτικό μήνυμα που έστειλε ο ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς αναφέρει τα εξής: 

«ΓIA THN EKΔOΣH ΣYNOΔEYTIKOY ΣHMEIΩMATOΣ ΣYΓKENTPΩTIKHΣ KATAΣTAΣHΣ YΠOBOΛΩN IOYΛIOY AΠO THN ΠYΛH EOΠYY KENTPO MHXANOΓPAΦIKHΣ EΠEΞEPΓAΣIAΣ ΣYNTAΓΩN (KMEΣ) ΘA EMΦANIZETAI ΦOPMA ΣYMΠΛHPΩΣHΣ ΣTOIXEIΩN ΓIA KAΘE ΦAPMAKEIO OΠΩΣ EXEI ZHTHΣEI O Π.Φ.Σ ΓIA THN ANAΔEIΞH TOY POΛOY TΩN ΦAPMAKEIΩN ΣTHN Π.Φ.Y.
TA ΣTOIXEIA AYTA EINAI ANΩNYMA KAI ΠΛHPOYN TOYΣ ΠEPIOPIΣMOYΣ ΠOY ΠPOKYΠTOYN AΠO TO GDPR».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια που γίνεται ώστε το ανώτατο Όργανο εκπροσώπησης των Φαρμακοποιών της Κοινότητας στη χώρα μας να έχει μία πλήρη εικόνα για τα φαρμακεία που εκπροσωπεί.

Τα στοιχεία που καλούνται να συμπληρώσουν οι φαρμακοποιοί και υποβάλλονται ανώνυμα μέσω του συστήματος,  θα βοηθήσουν την ηγεσία του κλάδου για παράδειγμα να ξέρει πόσα μονοεδρικά φαρμακεία λειτουργούν στη χώρα, σε ποιες δηλαδή κοινότητες λειτουργεί ένα και μόνο φαρμακείο, ή δύο φαρμακεία ή και περισσότερα.

Γιατί είναι χρήσιμη αυτή η πληροφόρηση; «Καταρχήν, εξηγεί ο κ. Βαλτάς, θέλουμε επιτέλους να μάθουμε πόσα φαρμακεία ανήκουν σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Αυτά τα στοιχεία μαζί με άλλα που θα συγκεντρωθούν θα αναλυθούν και με τεκμηριωμένες προτάσεις θα παρεμβαίνουμε σε θέματα όπως του ωραρίου, των διανυκτερεύσεων, των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχονται από τα φαρμακεία και της συνολικής λειτουργίας και προσφοράς των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι ανώνυμες αυτές απαντήσεις των συναδέλφων   θα αποδειχτούν πολύ χρήσιμα στη μελέτη που προτίθεται να διεξάγει ο ΠΦΣ προκειμένου να αναδείξει το κοινωνικό αλλά και το οικονομικό όφελος που προσφέρει το  ελληνικό φαρμακείο. Πρέπει να ξέρουμε επιτέλους το τι κερδίζει η πολιτεία όταν κάνουμε 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το χρόνο, τι κερδίζει η πολιτεία όταν ο ΠΦΣ προχωρά στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών στην ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, τι μπορεί να κερδίσει η πολιτεία εάν υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από τα φαρμακεία για τη διακοπή του καπνίσματος κοκ. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα γνωρίζουμε ως ΠΦΣ και θα μπορούμε να αποδείξουμε στην πολιτεία τη δυναμική του ελληνικού φαρμακείου. Κάτι που είναι σίγουρα πολύ χρήσιμο στην περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως επιστήμονα υγείας».

Αναρωτιέται εύλογα ο κ. Βαλτάς και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε πόσα φαρμακεία διανυκτερεύουν σε όλη την Ελλάδα και με ποιον τρόπο; Πως θα μπορέσουμε , εάν δεν έχουμε  αυτά τα στοιχεία να δούμε τελικά πόσο κοστίζει μία διανυκτέρευση ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν κάνει τέτοιου είδους μελέτες; Εάν δεν έχουμε  στοιχεία μπορούμε  να προχωρήσουμε  σε οποιαδήποτε μελέτη; Και αν δεν έχουμε μελέτη, πόσο τεκμηριωμένα θα είναι τα επιχειρήματα μας;».

Σκοπός του ΠΦΣ είναι - σύμφωνα με τον κ. Βαλτά -  τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να δοθούν σε εξειδικευμένη εταιρεία μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει σε μία μελέτη η οποία θα αποδεικνύει τόσο  από κοινωνικής  όσο και από  χρηματοοικονομικής πλευράς,  τι υπηρεσίες παρέχει δωρεάν μέχρι σήμερα το ελληνικό φαρμακείο και πόσα χρήματα εξοικονομεί το ελληνικό κράτος από αυτές.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ