Ανάκληση από το Protagon των δυσφημιστικών για τα φαρμακεία αναφορών του κατόπιν της εξώδικης δήλωσης του Π.Φ.Σ

29 Απριλίου 2020

Αθήνα, 29 Απριλίου 2020

Αριθμ. Πρωτ. 1495

 

Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

 

Θέμα: «Ανάκληση από το Protagon των δυσφημιστικών για τα φαρμακεία αναφορών του κατόπιν της εξώδικης δήλωσης του Π.Φ.Σ.»

Σας παραθέτουμε κάτωθι την δήλωση ανάκλησης του Protagon.gr με τίτλο «Μια παρεξήγηση – και μια εξήγηση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο» (https://www.protagon.gr/apopseis/mia-pareksigisi-kai-mia-eksigisi-ston-pfs-44342044808), η οποία είναι δημοσιευμένη στην πρώτη σελίδα της ανωτέρω ιστοσελίδας, κατόπιν της από 27.4.2020 εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας του Π.Φ.Σ. στις δυσφημιστικές για τον κλάδο αναφορές στο άρθρο με τίτλο «Ελληνικές μάσκες: μία ιστορία επιτυχίας» (https://www.protagon.gr/themata/ellinikes-maskes-mia-istoria-epityxias-44342040963), και στην οποία δήλωση ανάκλησης αναφέρεται μεταξύ άλλων «Ανακαλώ και δηλώνω ότι οι έλληνες φαρμακοποιοί ουδέποτε έχουν αισχροκερδήσει, ούτε έχουν πουλήσει ποτέ προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας ή λειψής πιστοποίησης».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Το τελευταίο πράγμα που ήθελα με το κείμενό μου για την ελληνική μάσκα, ήταν να προσβάλω ή να υποτιμήσω τους φαρμακοποιούς αυτής της χώρας. Ειδικά στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι έλληνες φαρμακοποιοί στάθηκαν στην πρώτη γραμμή και βοήθησαν αποφασιστικά στην αντιμετώπισή της, συχνά διακινδυνεύοντας και την ίδια τους την υγεία.

Γι’ αυτό και θεωρώ υπερβολική την εξώδική δήλωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς το Protagon για μια υποπαράγραφο ενός μεγάλου κειμένου, το οποίο δεν είχε καν θέμα τα φαρμακεία ή τους φαρμακοποιούς, αλλά μια ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας για την κατασκευή ελληνικών μασκών. Μέσα στη ροή του κειμένου αναφέρθηκα σε φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν κατά κόρον την πρώτη περίοδο της πανδημίας, καθώς και στο πανθομολογούμενο γεγονός ότι προωθήθηκαν στην αγορά μάσκες αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν μέχρι και επικίνδυνες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενοχλήθηκε διότι έγραψα ότι φαρμακεία πουλούσαν τέτοιες μάσκες και σε εξωφρενικές τιμές. Ανακαλώ και δηλώνω ότι οι έλληνες φαρμακοποιοί ουδέποτε έχουν αισχροκερδήσει, ούτε έχουν πουλήσει ποτέ προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας ή λειψής πιστοποίησης. Ακολουθούν πάντα τη νομοθεσία κατά γράμμα. Το ίδιο έκαναν και με τις μάσκες την περίοδο της πανδημίας.

Μετά απ’ αυτή την αναγκαία διόρθωση πάντως, θα συμβούλευα τον ΠΦΣ (όπως και κάθε άλλο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό ή επιστημονικό σωματείο) να μη βάζει το χέρι του στη φωτιά για το σύνολο των χιλιάδων μελών του. Ως γενική παρατήρηση, δε, θα συμπλήρωνα ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δύσκολα αποδεικνύονται με απτές αποδείξεις, ακόμα και αν αποτελούν κοινό μυστικό. Σε κάθε περίπτωση σέβομαι και υπολήπτομαι τους έλληνες φαρμακοποιούς και τον πανελλήνιο σύλλογο τους, έστω κι αν αγκιστρώνονται σε μία λέξη που διόλου δεν αποδίδει το νόημα όλου του κειμένου μου.»(Η υπογράμμιση είναι του αρθρογράφου).

 

Με εκτίμηση,

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                                         ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ