3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

3 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2020:

«Μην αφήνετε την απώλεια ακοής να σας περιορίζει. Ακρόαση για τη ζωή!»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημάνει ότι οι έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με απώλεια ακοής θα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους ενώ επιστεί την προσοχή στις διαθέσιμες επιλογές σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Σχεδόν το 90% αυτών ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια απώλεια ακοής και υποφέρουν από ασθένειες του αυτιού. Αυτά τα προβλήματα μπορούν συχνά  να προκαλέσουν δια βίου, και μερικές φορές, απειλητικές για τη ζωή δυσκολίες. Χωρίς κατάλληλες παρεμβάσεις, οι κωφοί ή οι άνθρωποι με δυσκολία στην ακοή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην επικοινωνία τους με άλλους. Έχουν επίσης δυσκολία στην εκπαίδευση και στο χώρο εργασίας, και συχνά αισθάνονται ότι παραγκωνίζονται στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Σε πολλά μέρη υπάρχει έλλειψη υπηρεσιών και εκπαιδευμένων ατόμων για την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων των αυτιών αλλά και για την προσφορά βοήθειας στα άτομα με απώλεια ακοής ενώ οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία του ακρόαση.

Βασικά μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2020:

  • Σε όλα τα στάδια της ζωής, η επικοινωνία και η καλή ακοή μας συνδέουν μεταξύ μας, με τις κοινότητες μας και τον κόσμο.
  • Για όσους έχουν απώλεια ακοής, κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την επικοινωνία.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει πρόσβαση στις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής, όπως τα βοηθήματα ακοής.
  • Η έγκαιρη παρέμβαση θα πρέπει να διατίθεται μέσω των συστημάτων υγείας

 

WHO: WORLD HEARING DAY 2020 PRESENTATION

BASIC EAR & HEARING CARE RESOURCE

Πηγή: https://www.who.int/


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ