Βρογχίτιδες και Γαστρεντερίτιδες

29 Ιουλίου 2019

Κάθε χειμώνα το ένα τέταρτο των βρεφών υποφέρουν από βρογχίτιδα, κυρίως από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, με τη συχνότητα κρουσμάτων να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Η βασική αιτία είναι κάποιος ιός.

Το 95% των παιδιών προσβάλλονται από ιό του αναπνευστικού πριν την ηλικία των 2 ετών, χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα διαφορετικά του πυρετού και του ξηρού βήχα για κάποιες μόνο ημέρες.

Οι ιοί που σχετίζονται με γαστρεντερίτιδα είναι διάφοροι και πολυάριθμοι.

Το κρύο ευνοεί τη μετάδοση των ιών οι οποίοι μεταδίδονται και με τα σταγονίδια του βήχα και το σάλιο ή μέσω αντικειμένων που έχει πιάσει κάποιος ασθενής.

Η βασική οδός προφύλαξης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας με όσους συναναστρεφόμαστε για να αποφύγουμε να μολυνθούμε ή να νοσήσουμε.

Συμβουλές

• Πλένετε τα χέρια σας συχνά και συστηματικά πριν τα γεύματα, πριν το μαγείρεμα, πριν έρθετε σε επαφή με κάποιο βρέφος και μετά την τουαλέτα, με ζεστό νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και με σαπούνι, κατά προτίμηση υγρό, για να κάνει αφρό. Να σκουπίζεστε με χαρτί και όχι με κοινές πετσέτες.

• Αν φτερνίζεστε, φροντίστε να καλύπτετε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο και έπειτα να πλένετε τα χέρια σας.

• Αποφύγετε σωματική επαφή και επικίνδυνες επισκέψεις σε ασθενείς με ιώσεις.

• Μην φιλάτε τα μικρά παιδιά σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή φτερνίσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις να φοράτε μάσκα.

• Αποφύγετε τον συνωστισμό σε δημόσιους χώρους και μην φέρνετε σε τέτοιους χώρους βρέφη και παιδιά.

• Πλένετε καλά σκεύη και πιάτα.

• Μην μοιράζεστε πετσέτες και οδοντόβουρτσες.

• Καθαρίζετε συστηματικά και σχολαστικά επιφάνειες και αντικείμενα.

Θεραπευτικές Λύσεις

Ευερεθιστότητα, βήχας και μια γενική ανησυχία, είναι ορισμένα συμπτώματα της βρογχίτιδας.

Γενικά, η λοίμωξη εξελίσσεται σε 10 μέρες αλλά ο βήχας επιμένει δυο ή και περισσότερες εβδομάδες.

Πριν την ηλικία των 3 μηνών καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό, αν το παιδί εμφανίσει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Γενικές οδηγίες είναι η χορήγηση παρακεταμόλης, πολλά υγρά, οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και κάποιες ανακουφιστικές εισπνοές με κάποιο βάλσαμο αιθέριων ελαίων.

Σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται η αντιβίωση χωρίς τη συμβουλή γιατρού, καθώς η λοίμωξη αν είναι ιϊκής προέλευσης δεν θα υποχωρήσει, αλλά ούτε και σιρόπια βλεννολυτικά ή αντιβηχικά ενδείκνυνται.

Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας στα παιδιά, καλό θα ήταν να συστήσουμε φακελάκια με ηλεκτρολύτες, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση, μαζί με κάποιο αναλγητικό-αντιπυρετικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιο σπασμολυτικό, ένα αντιδιαρροϊκό, κάποια προσροφητική ουσία ή ένα προβιοτικό, ενδείκνυνται.


Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist,

MBA in Pharmacy Management, MPharm


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ