Βαλτάς:Συνδικαλιστική χαζομάρα θα ήταν η συμμετοχή τουΠΦΣ στη σύσκεψη

22 Ιουλίου 2020

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απάντηση μέσω του DailyPharmaNews δίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε όσους δήλωσαν ότι κακώς δεν συμμετείχε στη σύσκεψη που τον κατηγόρησαν για μη συμμετοχή του στη «Σύσκεψη με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου» την οποία συγκάλεσε πριν λίγες μέρες (στις 9 Ιουλίου) ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας (δες εδώεδώ και εδώ

Όπως εξηγεί  «η σύσκεψη αυτή έγινε κατόπιν αιτήματος και πρωτοβουλίας της φαρμακοβιομηχανίας προς το Πρωθυπουργικό Γραφείο, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας. Η φαρμακοβιομηχανία διαμαρτύρεται ότι πληρώνει clawback και rebate 1,4 δις ευρώ μόνο για τον ΕΟΠΥΥ και εάν προστεθούν και τα περίπου 400 εκατομμύρια των νοσοκομείων προκύπτει ένα υπέρογκο ποσό. Ανέκαθεν απ’ ό,τι γνωρίζουμε οι φαρμακοβιομήχανοι είχαν θέσει προβληματισμούς για το κατά πόσον θα πρέπει να πληρώνουν αυτό το ποσό το οποίο θεωρούν “αβάσταχτο”. Στη σύσκεψη ουσιαστικά τέθηκαν και συζητήθηκαν αυτά που έχουν ειπωθεί επανειλημμένα στην Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής δαπάνης στην οποία συμμετέχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Αυτό που ζητούν είναι η μείωση του clawback με οποιοδήποτε τρόπο. Μάλιστα κατά καιρούς αφήνουν υπονοούμενα γιατί να πληρώνουν μόνο αυτοί το clawback. Η θέση μας και στους υπουργούς αλλά και προς οποιονδήποτε και βέβαια την ίδια τη φαρμακοβιομηχανία ήταν ξεκάθαρη: “To clawback αφορά εσάς και μόνο εσάς”. Επομένως δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία συζήτησης. Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενημέρωσης ή μη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ίδιου προσωπικά για τη σύσκεψη ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι «προφανώς και ήμουν ενημερωμένος για τη σύσκεψη ωστόσο δεν υπήρχε κανένας λόγος συμμετοχής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε αυτήν. Γιατί να συμμετέχουμε σε μία τέτοια συζήτηση; Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εξαίρεση της δαπάνης των εμβολίων από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη με τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ώστε μέσω αυτού να πετύχουν σε αυτό το ποσό μία μείωση clawback. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα υπό συνθήκες εφόσον κάνουν επενδύσεις οι φαρμακοβιομηχανίες αυτές να αφαιρεθούν από το clawback, όπως επίσης και για το ότι για τα νέα φάρμακα που φέρνουν οι εταιρείες από το εξωτερικό υπάρχει ένα επιπλέον clawback 25% και ζήτησαν επίσης την κατάργησή του. Η συζήτηση δεν μπήκε σε θέματα που άπτονται αυτή τη στιγμή του φαρμακείου. Η απουσία μας από τη σύσκεψη είναι μία ισχυρή επιβεβαίωση ότι το φαρμακείο δεν συμβάλλει στην εκτόξευση του clawback. Γιατί λοιπόν να συμμετάσχω σε κάτι που δεν με αφορά και να γίνω μέρος του προβλήματος; Αυτό είναι συνδικαλιστική χαζομάρα. Δεν έχουμε λόγους εμπλοκής στη λήψη κυβερνητικών μέτρων για τη φαρμακοβιομηχανία. Όπως θα είδατε ούτε οι ιατροί μετείχαν στη σύσκεψη. Εμείς πάντως δεν είχαμε κανέναν λόγο να είμαστε εκεί. Δεν έγινε κάποια συζήτηση για θέματα που έχουν να κάνουν με εμάς. Δεν έγινε συζήτηση για παράδειγμα για την άυλη συνταγή που μας αφορά».

Σε ποια περίπτωση θα είχε νόημα για τον κ. Βαλτά η συμμετοχή σε μία σύσκεψη; «Εάν η συζήτηση γινόταν για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με έλεγχο της συνταγογράφησης τότε θα είχε νόημα η συμμετοχή μας. Ελέγχουμε αυτή τη στιγμή μέσω της άϋλης συνταγής τις δοσολογίες; Κάνουμε κάτι για να μπουν επιτέλους τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα οποία τόσο καιρό πιέζουμε μέσα από την Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Συνεχώς φωνάζω, επιτέλους πότε οι εταιρείες θα μπουν στο σύστημα για να δώσουν τα στοιχεία ώστε να μπορέσει η ΗΔΙΚΑ να βάλει κόφτες στους γιατρούς Βαλτάς Η συζήτηση ήταν καθαρά οικονομικής φύσης και αφορούσε το πως θα γλιτώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες clawback και θα πάω εγώ να μιλήσω γι΄ αυτό;».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής της ΟΣΦΕ που ζήτησε τη συμμετοχή του χονδρεμπορίου αλλά και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών στην εν λόγω σύσκεψη ο κ. Βαλτάς απάντησε πως «οι χονδρέμποροι μπορεί να το βλέπουν διαφορετικά. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω πως σκέπτονται αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι οι οποίοι εκπροσωπούν το χονδρεμπόριο μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών μας. Ίσως δεν γνώριζαν –και εμένα στην αρχή με παραπλάνησε ο τίτλος – ότι δεν επρόκειτο τελικά για συζήτηση ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Ήταν συζήτηση που αφορούσε τη βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας σε σχέση με το αυξημένο clawback. Και ρωτώ και πάλι. Να πάω εγώ να συζητήσω γι’ αυτό το θέμα; Αυτό θα ήταν αυτοκτονικό!

Τρία επείγοντα θέματα

Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ πάντως η σύσκεψη που έγινε ανοίγει το δρόμο και για τους φαρμακοποιούς που περιμένουν επίλυση και των δικών τους θεμάτων.   «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε θέμα με το rebate. Πληρώνουμε υπερβολικό rebate. Είναι αβάστακτο για τα φαρμακεία. Για εμάς υπάρχει νόημα εάν η συζήτηση αφορούσε αυτό το θέμα. Για εμάς η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει τώρα –γιατί εφόσον φάνηκε ότι δημιουργεί συνθήκες ελάφρυνσης της φαρμακοβιομηχανίας μέσω αυτών των μέτρων- κάποια ζητήματα επείγοντα για την επιβίωση του φαρμακείου. Εμείς λοιπόν θα ζητήσουμε, εφόσον τελείωσαν τα μνημόνια, τρία πράγματαΝα καταργήσει ή να μειώσει το αβάστακτο rebate που θεσμοθετήθηκε από τους μνημονιακούς νόμους.3918/2011 και 4052/2012, να καταργήσει το ληστρικό, παράλογο και αντισυνταγματικό ποσοστό επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των off patent φαρμάκων –ο κ. Ξανθός επί υπουργίας του που εφαρμόστηκε είχε δεσμευτεί ότι στο τέλος του (προηγούμενου) χρόνου θα το πάρει πίσω, εμείς τώρα περιμένουμε από τον κ. Κικίλια ένα αντισυνταγματικό μέτρο το οποίο προσβάλλει τον φαρμακοποιό διότι δεν φταίει σε τίποτα σε αυτό, να το πάρει άμεσα πίσω- και να καθιερώσει ενιαίο ποσοστό κέρδους 30% για φάρμακα με χονδρική τιμή από 0 έως 100 ευρώ.

Και καταλήγει ο κ. Βαλτάς: «Επιτέλους η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί και προεκλογικά θα πρέπει να στηρίξει τα φαρμακεία τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο όριο του κλεισίματος. Αυτό φάνηκε πρόσφατα όπου ακόμη και με μία μέρα καθυστέρηση στην πληρωμή του ΕΟΠΥΥ δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα σε φαρμακοποιούς που είχαν προγραμματίσει να πληρώσουν τις επιταγές τους. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει τα φαρμακεία να είναι ισχυρές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας που το κάνουν και αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια του lockdown, που σε εμάς δεν έδωσε τίποτα σε σχέση με άλλους επιστημονικούς κλάδους με το λανθασμένο αιτιολογικό ότι “εσείς δουλέψατε”, θα πρέπει πάνω στα θεσμικά θέματα από τα οποία επωφελείται και το κράτος να μας στηρίξει».    


πηγή: dailypharmanews


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ