Το Α και το Ω του Θηλασμού

29 Ιουλίου 2019

«Το μωρό μου δεν θηλάζει αρκετά! Σκέφτομαι να του δώσω συμπλήρωμα γάλακτος.»

«Αν δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος στο μωρό σας, διακινδυνεύετε να σας «κοπεί το γάλα» και να σταματήσετε το θηλασμό. Θηλάζετε το μωρό όσο συχνά το ζητάει και να το αφήνετε πάνω στη θηλή, μέχρι τη στιγμή που την αφήνει μόνο του.»

Το μητρικό γάλα είναι η καταλληλότερη τροφή για το βρέφος.

Εκτός από τις θρεπτικές ιδιότητες του, περιέχει, μεταξύ άλλων παραγόντων, τα απαραίτητα συστατικά για τη βρεφική ανάπτυξη αλλά και αντισώματα που απουσιάζουν από τα υποκατάστατα γάλατος.

Επιπλέον, η σύνθεσή του ποικίλλει κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους που αλλάζουν συνεχώς. Ο ΠΟΥ συνιστά αποκλειστικά θηλασμό ειδικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Επιτυχής θηλασμός

 Για έναν επιτυχημένο θηλασμό, επιλέξτε ένα περιβάλλον που να σας εξασφαλίζει ηρεμία.

Κατά προτίμηση, μετακινηθείτε σε κάποιο μέρος χωρίς δυνατούς ήχους, οικείο και ζεστό, καθώς μια οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της γαλουχίας.

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του βρέφους ποικίλλει και το πόσο συχνά μπορεί να επιζητά το θηλασμό.

Θηλάστε μόλις αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια αφύπνισης, χωρίς να περιμένετε να ακούσετε το κλάμα του μωρού.

Μην περιμένετε να υπάρχει σταθερό μεσοδιάστημα μεταξύ του θηλασμού και αυτό γιατί το μητρικό γάλα είναι μεν πλούσιο σε εύπεπτες και εύκολα διαλυτές πρωτεΐνες, αλλά δε δίνει την ίδια αίσθηση κορεσμού με τα υποκατάστατα γάλακτος.

Δίνετε πρώτα τη μια θηλή, χωρίς να έχει σημασία ποια, και στη συνέχεια προσφέρετε το άλλο στήθος.

Αφήστε το μωρό πάνω στο στήθος, ώστε να πιάσει τη θηλή και να ξεκινήσει να θηλάζει.

Δεν υπάρχει κανόνας για το θηλασμό

Το βρέφος θα πρέπει να πιπιλίζει τη θηλή συχνά και με ρυθμό επαναλαμβανόμενο, ενώ διάρκεια θηλασμού μικρότερη από 10 λεπτά είναι λίγο σύντομη, ενώ ο θηλασμός πάνω από ¾ της ώρας παραείναι αρκετός.

Όσον αφορά τη σωστή θέση του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες.

Η μητέρα πρέπει να βρει μια θέση άνετη, που να μην προκαλει πόνο στα πόδια, τα χέρια ή στην πλάτη.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει και κατάλληλο μαξιλάρι θηλασμού. Θα πρέπει το αυτί, ο ώμος και το ισχίο του μωρού να είναι ευθυγραμμισμένα.

Το κεφάλι του μωρού πρέπει να έχει ελαφρώς μια κλίση προς τα πίσω για να μπορεί να καταπιεί καλά.

Προσωπική υγιεινή

Πλύνετε τα χέρια σας πριν από κάθε γεύμα θηλασμού, αλλά αποφύγετε να καθαρίσετε τις θηλές με οτιδήποτε, καθώς αυτό θα μπορούσε να απομακρύνει επιθυμητές εκκρίσεις ή να επιβαρύνει την περιοχή με αρώματα, λιπαντικά και αντισηπτικά.

Τα καθημερινά ντους αρκούν.

Οι αραιές κενώσεις

Είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό για μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με θηλασμό.

Η παρουσία αερίων και τα ογκώδη και μαλακά κόπρανα μετά από μερικές ημέρες, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, εάν τα κόπρανα γίνουν σκληρά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Συμπλήρωμα γάλακτος

Το να δώσετε στο μωρό σας συμπλήρωμα γάλακτος θα το χορτάσει μεν γρήγορα αλλά ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως τη μείωση της γαλουχίας σε εσάς λόγω μειωμένης ζήτησης.

Επίσης, η θηλή του μπουκαλιού είναι διαφορετική από τη θηλή του στήθους οπότε αν συνηθίσει σε εκείνη το παιδί, δεδομένου ότι το χορταίνει γρηγορότερα, θα σταματήσει να ζητάει το στήθος σας.

Παρόλα αυτά αν επιθυμείτε αποκλειστικό θηλασμό για το παιδί σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη γραμμή που θα ακολουθήσετε.


Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist,

MBA in Pharmacy Management, MPharm

www.PharmaManage.gr


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ