Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

1 Απριλίου 2021

Οι νέοι γονείς που μανιακά καθαρίζουν το σπίτι τους για να προστατεύσουν τα μωρά τους από τα μικρόβια, ίσως θα έπρεπε να...χαλαρώσουν λιγάκι, καθώς μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή έκθεση σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση παιδικού άσθματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ουσίες σε μορφή σπρέι ψεκασμού και από προϊόντα που έχουν πρόσθετα αρώματα για να γίνονται πιο ευχάριστα στην οσμή.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Τακάρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό καναδικό περιοδικό CMAJ (Canadian Medical Association Journal), εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις 26 κοινών προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού (απορρυπαντικών, σαπουνιών πλυσίματος πιάτων, καθαριστικών τζαμιών και γυάλινων επιφανειών, σπρέι κ.α.) σε 2.022 μωρά έως τεσσάρων μηνών, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης των χημικών που δήλωσαν οι γονείς.

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών από τα προϊόντα καθαρισμού, είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άσθμα, σε σχέση με εκείνα που είχαν εκτεθεί λιγότερο στα ίδια προϊόντα. Επίσης κατά 35% ήταν αυξημένος ο κίνδυνος χρόνιου αγκομαχητού και συριγμού στην αναπνοή, καθώς επίσης κατά 49% ο κίνδυνος χρόνιων αλλεργιών.

«Οι γονείς πασχίζουν να διατηρήσουν ένα σπίτι υγιεινό για τα παιδιά τους. Θέλουμε οι γονείς να αμφισβητήσουν την κοινωνικά αποδεκτή νόρμα ότι ένα σπίτι πρέπει να μυρίζει όπως τα χημικά καθαριστικά προϊόντα για να θεωρηθεί καθαρό. Αντίθετα, προτείνουμε ότι ένα υγιεινό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου», δήλωσε ο Τακάρο, ο οποίος πρότεινε, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι, να γίνεται κατά το δυνατό χρήση φυσικών και όχι χημικών καθαριστικών, ιδίως με οργανικά πτητικά συστατικά και πρόσθετες αρωματικές ουσίες.

Οι πέντε πρώτοι μήνες της ζωής θεωρούνται κρίσιμοι για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος του παιδιού. Με δεδομένο ότι τα μωρά περνάνε το 80% έως 90% του χρόνου τους μέσα στο σπίτι, μπουσουλώντας, πιάνοντας και βάζοντας στο στόμα τους το κάθε τι, εκτίθενται περισσότερο από ό,τι οι ενήλικοι στα χημικά προϊόντα καθαρισμού. σε άσθμα ή να κάνει πιο συχνά και σοβαρά τα συμπτώματα ενός προϋπάρχοντος παιδικού άσθματος. Οι ουσίες αυτές, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, που τελικά μπορεί να οδηγήσει

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Science Advances», δείχνει ότι η πλειονότητα των διαφόρων ρυπογόνων ουσιών που παράγονται κατά το καθάρισμα, το μαγείρεμα και άλλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, παραμένει πάνω στους τοίχους, τα χαλιά και τα πατώματα.

Ακόμη και όταν κάποιος αερίζει καλά το σπίτι του, δεν μπορεί να αποφύγει την έκθεση σε αυτές τις ουσίες, επειδή δεν βρίσκονται πια στον αέρα, αλλά έχουν καθίσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες των εσωτερικών χώρων. Οι ερευνητές, που πειραματίστηκαν σε ένα σπίτι 110 τετραγωνικών μέτρων, στο πλαίσιο του προγράμματος HOMEChem (House Observations of Microbial and Environmental Chemistry), παρατήρησαν εξάλλου πόσο γρήγορα επανεμφανίσθηκαν τα ρυπογόνα σωματίδια μόλις έκλεισαν τα παράθυρα και οι πόρτες μετά τον αερισμό.

ΠΗΓΗ : dailypharmanews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ