Οι Λευκές Κηλίδες στο Δέρμα

29 Ιουλίου 2000

Η λεύκη είναι μια μη μεταδοτική και μη φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση του δέρματος που προσβάλλει το 1% του πληθυσμού.

Η αιτία της είναι άγνωστη και η κληρονομικότητα ευθύνεται στο 1/3 των περιπτώσεων.

Οι λευκές κηλίδες υπο-μελάγχρωσης εμφανίζονται κυρίως στις μασχάλες, τα γόνατα και τους αγκώνες, στην πλάτη, στα χέρια και στα γεννητικά όργανα

Αντίθετα, οι κηλίδες υπερμελάγχρωσης ή μέλασμα ή χλόασμα οφείλονται σε μια μη φυσιολογική υπέρμετρη παραγωγή κοκκίων της μελανίνης που συσσωρεύονται περισσότερο σε ορισμένα σημεία.

Είναι οι γνωστές μας κηλίδες από τον ήλιο που εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ αλλά και στα χέρια.

Εμφανίζονται στο πρόσωπο,κυρίως σε εγκύους, μετα τον τέταρτο μήνα, λόγω αύξησης  οιστρογόνων που διεγείρει τα μελανοκύτταρα και ονομάζονται «μάσκα εγκυμοσύνης».

Παράλληλα εμφανίζονται και σε δέρματα ώριμα και ονομάζονται «κηλίδες γήρανσης».

Στο φαρμακείο διατίθεται μια ευρεία επιλογή αντηλιακών για την προστασία των διαταραχών μελάγχρωσης αλλά παράλληλα και καλλυντικά προϊόντα κατά των κηλίδων από τον ήλιο.

Ιδιαίτερα, όταν συστήνετε τα τελευταία, τα λεγόμενα καλλυντικά αποχρωματισμού (δρουν με διάφορους μηχανισμούς στην αναστολή της μελανογέννεσης), θα πρέπει να τονίσετε στον πελάτη σας τη συνεχή χρήση τους, πρωί - βράδυ, για τουλάχιστον 2 μήνες, ώστε να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα.

Η σύστασή τους αντενδείκνυ ταικατά τη διάρκεια της ςγκυμοσύνης.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραλείπετε στους πελάτες σας την υπενθύμιση της παράλληλης και τακτικής χρήσης αντηλιακού, όταν βγαίνουν στον ήλιο, χειμώνα - καλοκαίρι.

Σε περιπτώσεις έντονης υπερμελάγχρωσης, η σύσταση επίσκεψης στον ειδικό δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη.

Ας δούμε πιο κάτω μια περίπτωση πρώτης επικοινωνίας στο φαρμακείο…

Νατάσα, 26 ετών: «Έχω εδώ και καιρό αυτές τις λευκές κηλίδες στα χέρια και στον κορμό.

Ακόμη και όταν κάνω ηλιοθεραπεία  αντί να μαυρίζω εκεί, αυτές γίνονται πιο εμφανείς. Πώς μπορώ να τις καλύψω;»

Η συμβουλή σας

«Πρόκειται από ότι φαίνεται για λεύκη, μια παθολογία του δέρματος που οφείλεται στην έλλειψη μελανίνης σε αυτά τα σημεία.

Προσοχή, καθώς η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι επικίνδυνη για εγκαύματα σε αυτές τις λευκές ζώνες, επειδή στερούνται την προστατευτική μελανίνη.

Για αισθητικούς λόγους μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα ειδικό καλυπτικό δερματολογικό make-up, που παράλληλα σας προσφέρει και αντηλιακή προστασία.»


Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr



ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ