Μήνυμα Βαλτά προς την Κυβέρνηση

6 Νοεμβρίου 2019

Μήνυμα Βαλτά προς την Κυβέρνηση: Έχετε διάθεση, έχουμε προτάσεις για το ελληνικό φαρμακείο, ας λύσουμε προβλήματα

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά προς τους κυβερνητικούς βουλευτές που απηύθυναν χαιρετισμό στο 19o  PHARMAPOINT και μίλησαν θετικά για το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό (δες εδώ).

Ο κ. Βαλτάς παίρνοντας λίγο μετά το λόγο κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης του συνεδρίου το οποίο πραγματοποίησε με πολύ επιτυχία στο Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι ο φαρμακοποιός στα δέκα χρόνια των μνημονίων «μάτωσε» όσο κανένας άλλος επαγγελματίας στον υγειονομικό χώρο. Θέλω την επόμενη μέρα να του προτείνω λύση, όραμα, προοπτική.

Για να γίνει αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών χρειάζεται συναίνεση με τους πολιτικούς, με την εξουσία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να πάει μπροστά ο κλάδος, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς προφανώς ορμώμενος από την παραδοχή από πλευράς των βουλευτών των λαθών που έγιναν στις πολιτικές που αφορούν το ελληνικό φαρμακείο και που είχαν σοβαρές επιπτώσεις σε αυτό αλλά και από τη γνώση για την κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν για τα φαρμακεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη αναφέρθηκε και στις ευθύνες του ίδιου του κλάδου σημειώνοντας ότι «θα πρέπει τα φαρμακεία από μόνα τους να εκσυγχρονιστούν και εκεί πραγματικά η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εδώ και τρία χρόνια έχει τα διάθεση να τα αλλάξει όλα. Να τα αλλάξει όλα γιατί ο ασθενής είναι στο επίκεντρο. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε και προς τους πολιτικούς και προς τον κόσμο και προς τους φαρμακοποιούς».

Απευθυνόμενος λοιπόν προς τους πολιτικούς ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι
έχει καταθέσει προτάσεις αναγνωρίζοντας ότι «πραγματικά η κυβέρνηση έχει μία καλή διάθεση». Και η καλή διάθεση φάνηκε όπως είπε, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου ξεκαθάρισε ότι ουσιαστικά επιλύει οριστικά το θέμα του ωραρίου κρατώντας τη ρύθμιση που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι τα ΜΥΣΥΦΑ θα παραμείνουν στα φαρμακεία γιατί αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο για την ορθότητά του και ότι για όλα τα άλλα θέματα που αφορούν ιδιοκτησιακό – πληθυσμιακό δεν θα υπάρξουν μεταβολές.

Το ζήτημα λοιπόν για τον πρόεδρο του ΠΦΣ από εδώ και πέρα έχει να κάνει με την ανάπτυξη του φαρμακείου. «Η ανάπτυξη όμως απαιτεί από εμάς προτάσεις και από την κυβέρνηση συνεννόηση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα προχωρήσουμε διότι εμείς έχουμε προτάσεις» σημείωσε ο κ. Βαλτάς καλώντας τους βουλευτές να μεταφέρουν και εκείνοι τις θέσεις των φαρμακοποιών στους αρμόδιους υπουργούς.

Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ σημαντικό ζήτημα σε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική του φαρμακείου είναι οι συνενώσεις των φαρμακείων και ήδη τρέχει μία μελέτη που σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews θα είναι σύντομα έτοιμη. Οι συνενώσεις δημιουργούν άλλες συνθήκες και άλλες προοπτικές για το ελληνικό φαρμακείο. «Είναι άλλο να υπάρχουν αντί για τα 10.000 φαρμακεία, 7 ή 5 χιλιάδες μονάδες. Είναι πιο εκσυγχρονιστικές, πιο δυναμικές, πιο ισχυρές. Και ποιος κερδίζει; Κερδίζει ο πολίτης, κερδίζει το κράτος, κερδίζει και το φαρμακείο διότι πλέον δεν σκέφτεται πως θα επιβιώσει με τέτοιες δυναμικές. Εκσυγχρονιζόμαστε όταν μέσα στον προηγούμενο μήνα κάναμε 29 επιμορφωτικά σεμινάρια σε όλους τους φαρμακοποιούς».

Σημαντικό ακόμη όπλο στα χέρια της διοίκησης του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών θα είναι η προσπάθεια από πλευράς του να υπάρξει καταγραφή μέσα από χρηματοοικονομικές μελέτες των αποτελεσμάτων της επιμορφωτικής προσπάθειας που γίνεται με στόχο ο φαρμακοποιός να συμβάλλει στη συμμόρφωση/προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία τους, μία προσπάθεια που αποδίδει κέρδη για την πολιτεία. «Θα αποδείξουμε, είπε ο κ. Βαλτάς, ότι εμείς που σας προσφέρουμε επιτέλους θα πρέπει κάτι να πάρουμε γιατί έτσι μόνο μπορούμε να αναπτυχθούμε. Δεν γίνεται διαφορετικά μόνο με το “δώσε”. Δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να καταλήξει ο κ. Βαλτάς: «Μπορώ να μιλάω μέρες ολόκληρες για το τι εκσυγχρονισμό μπορεί να κάνει αυτό το ελληνικό φαρμακείο αλλά θέλω να περάσω ένα μήνυμα προς τους νέους συναδέλφους: Να αγαπάνε το επάγγελμά τους και να πιστεύουν ότι η ενότητα του κλάδου θα τους οδηγήσει σε μία εκσυγχρονιστική λύση που όλοι τη θέλουμε, όλοι την επιζητούμε, και απαιτούμε και από την κυβέρνηση να μας στηρίξει γι’ αυτό».


Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ