Κινολόνες: Επικίνδυνη η υπερσυνταγογράφησή τους

6 Σεπτεμβρίου 2019

Οι επαγγελματίες υγείας δείχνουν να αγνοούν τις σοβαρές παρενέργειες αυτών των αντιβιοτικών

Απογοητευτική είναι η πραγματική εικόνα της συνταγογράφησης κινολονών και φθοριοκινολονών καθώς το ένα τρίτο των ασθενών με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος εξακολουθούν να λαμβάνουν τέτοιες συνταγές, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τον χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, «στις πληροφορίες τόσο προς τους γιατρούς όσο και προς τους ασθενείς θα πρέπει να τονίζονται οι συνδεόμενες με αναπηρία και δυνητικά μόνιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μάλιστα, οι ασθενείς με παρενέργειες που σχετίζονται με τους μυς, τους τένοντες ή τις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία με αυτά τα αντιβιοτικά αμέσως».

Παρόλα αυτά η μελέτη αποτυπώνει την κοινή πρακτική, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της χορήγησής τους παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases έδειξε ότι οι φθοριοκινολόνες, συνήθως χορηγούνται για περιπτώσεις που δεν χρειάζονται καθόλου αντιβιοτικά ή που δεν είναι η συνιστώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής. 

Τον Ιούλιο του 2018, ο FDA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους αυξημένους κινδύνους για υπογλυκαιμικό κώμα και ανεπιθύμητα ψυχιατρικά συμβάματα. Ανέφερε ότι ένα ποσοστό ασθενών γνώρισαν μόνιμη αναπηρία και άλλοι πέθαναν τελικά, ως αποτέλεσμα της σοβαρής υπογλυκαιμίας.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ