Απόστολος Βαλτάς: Αυτή είναι η αλήθεια για τα ΦΥΚ

15 Ιανουαρίου 2020

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μίλησε στο DailyPharmaNews  με αφορμή την διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Ο κ. Βαλτάς υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη διαστρέβλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει τι ακριβώς ισχύει και αποκαθιστά την αλήθεια, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προχώρησε στη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης όταν αυτοί που σήμερα τον κατηγορούν είχαν προχωρήσει στην υπογραφή  μίας αντίστοιχης σε  σημασία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα χωρίς καν να ζητήσουν τη γνώμη του κλάδου.

Για τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η πράξη θα δείξει ποιοι λειτουργούν σωστά και ποιοί όχι. Ο ίδιος όμως θεωρεί ότι είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτή τη σύμβαση για τη διάθεση των ΦΥΚ, θεσμοθετείται η επιστημονική αμοιβή για το ελληνικό φαρμακείο. Το πλέον σημαντικό ωστόσο για τον ίδιο είναι, ο κλάδος να προχωρήσει ενωμένος και να μην βρεθεί στη λογική της εσωστρέφειας που δημιουργούν κάποιες απόψεις που βλέπουν ατομικές συμβάσεις για έναν κλάδο που ποτέ δεν είχε και δεν μπορεί να έχει στη φιλοσοφία του τέτοιες λογικές.  

Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σ’ έναν κύκλο συζητήσεων με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταρτιστεί η σύμβαση μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση μίας ομάδας από τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στους ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.  Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Καταρχάς πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θα ήθελα να επισημάνω το εξής πολύ σημαντικό για μένα. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ένα θέμα σοβαρό όπως είναι τα ΦΥΚ, πήρε την απόφαση να καλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση και η απόφασή της είναι ακριβώς αυτό που διαπραγματευόμαστε και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με το υπουργείο Υγείας όσον αφορά το θέμα της διάθεσης των ΦΥΚ.

Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική σε όλα τα σημεία διότι δεν μιλάμε πλέον απλά για ένα Διοικητικό Συμβούλιο που αποφασίζει αλλά για μία Γενική Συνέλευση που ζητάει, για να υλοποιηθεί η διάθεση των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων μας, να τηρηθούν ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό το τονίζω γιατί σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις, όπου για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι το θέμα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προχώρησαν σε βιαστικότατες κινήσεις οι οποίες καταδίκασαν έναν κλάδο χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης (καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται πριν την υπογραφή της όποιας συμφωνίας ) και  τη δυνατότητα της διερεύνησης των νόμων και των προϋποθέσεων για να μπορέσουμε να χορηγήσουμε χωρίς προβλήματα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από εκείνη που ήμασταν πριν την υπογραφή εκείνης της σύμβασης.

Ενώ όλοι θέλουμε μία νέα ύλη και όλοι την προσδοκούμε, δυστυχώς το παρόν διοικητικό συμβούλιο είναι δεσμευμένο από αποφάσεις και υπογραφές συμβάσεων οι οποίες δεν καταρρίπτονται εύκολα εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι συνδεδεμένη αυτή η σύμβαση των ιατροτεχνολογικών με το φάρμακο.

Να πάμε στη σημερινή προσπάθεια. Σε ποιο σημείο βρίσκεστε στις διαπραγματεύσεις σας με τον ΕΟΠΥΥ;

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αφορά μία διαδικασία μέσα από την οποία εμείς θα διαθέσουμε το πολύ 59 σκευάσματα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης λέγαμε ότι μπορεί να ήταν και 53 σκευάσματα, ακόμη λιγότερα δηλαδή. Τα σκευάσματα αυτά θα αφορούν ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.  Αυτό είναι δε-σμευ-τι-κο! Δεν πρόκειται να δώσουμε σκεύασμα για οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Και αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι επειδή αποκλείσαμε τα φάρμακα της ψυχρής αλυσίδας –τα φάρμακα που διακινούνται μέσω ψυγείου- είδαμε από τις συζητήσεις ότι τελικά τα φάρμακα μπορεί να είναι ακόμη λιγότερα. Να μιλάμε για 44 φάρμακα. Αυτός ο αριθμός των φαρμάκων όμως –σε όποιον τελικά καταλήξουμε- θέλω να τονίσω ότι θα είναι συγκεκριμένος και θα αναφερθεί ρητά μέσα στη σύμβαση που θα υπογράψουμε. Θα υπάρχει δηλαδή αναφορά στο ποια φάρμακα θα δίνουμε και ποιων κατηγοριών θα είναι αυτά τα φάρμακα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο και θέλω να το τονίσω αυτό ότι δεν «ξεχειλώνει» ο κατάλογος.

Και θα μου επιτρέψετε εδώ να σημειώσω ότι σε μία προσπάθεια που λέμε να είμαστε ενωμένοι και σε μία προσπάθεια που υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου δεν είναι δυνατό να παραπληροφορείται ο κόσμος και να δημιουργούνται εντυπώσεις εκ του μη όντος.

Πόσο κοντά βρίσκεστε στο να καταλήξετε σ’ ένα κείμενο σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ; Διάβαζα δημοσίευμα που ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να έχει κλείσει το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του μήνα. Ισχύει κάτι τέτοιο; 

Απαιτείται καταρχήν μία Υπουργική Απόφαση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τις προϋποθέσεις μας που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση και αυτό κάνουμε. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Πρώτον, ότι η διαδικασία θα αφορά το πολύ 59 σκευάσματα για ογκολογικούς ασθενείς και για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας τα οποία θα διατίθενται από τα φαρμακεία μας με καθορισμένη επιστημονική αμοιβήΔεύτερον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία ώστε να μη δημιουργηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με το e-ΔΑΠΥ, όταν διαθέσαμε τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για έξι μήνες με χειρόγραφες συνταγές. Τρίτον, για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή δίνουμε τη δυνατότητα ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για τη διάθεση αυτών των σκευασμάτων χωρίς επιστημονική αμοιβή. Τέταρτον, ότι στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου θα οριστεί η επιστημονική αμοιβή αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα φάρμακα κατόπιν μελέτης που διενεργεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με υψηλού κύρους και αξιοπιστίας εταιρεία. Πέμπτον, ότι η διάθεση των ΦΥΚ δεν θα έχει κανένα απολύτως κόστος αγοράς για τα φαρμακεία μας όπως και κόστος που αφορά την όλη διαδικασία διακίνησης των φαρμάκων, την παραλαβή δηλαδή και την τυχόν επιστροφή τους. Έκτον, η διακίνηση των συγκεκριμένων ΦΥΚ θα μπορεί να γίνεται προς τα φαρμακεία είτε απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες είτε μέσω των φαρμακαποθηκών.

Θεωρείτε ότι πρέπει να διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία με επιστημονική αμοιβή και άλλες κατηγορίες ΦΥΚ;

Όχι φυσικά. Θα πρέπει να αρχίσει επιτέλους ένας  διάλογος για τη διάθεση ΦΥΚ μέχρι ενός ορισμένου ποσού με το ισχύον σύστημα διανομής φαρμάκων δηλαδή μέσω της αλυσίδας φαρμακευτικές εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία, με ένα θεσμοθετημένο ποσοστό κέρδους . 

Για τον  λόγο αυτό έχουν  γίνει συζητήσεις και με τη βιομηχανία και έχει επανειλημμένα τεθεί το θέμα στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ

Γιατί μιλάτε για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία βάζοντας ένα συγκεκριμένο όριο;

Θεωρώ ότι όλα τα φαρμακεία πρέπει να  έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Και τα πιο εύρωστα και τα μεσαία και τα μικρά φαρμακεία . Επομένως θα πρέπει να δίνουμε φάρμακα μέχρι μιας ορισμένης αξίας. Πιστεύω ότι θα πρέπει η συζήτηση με την κυβέρνηση να αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους έως ένα ποσό που να μπορούν να τα προμηθεύονται και να τα διακινούν τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα κανιβαλισμού στον κλάδο.

Δημιουργήθηκε η αίσθηση μίας κίνησης από τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με φαρμακοποιούς. Τι ακριβώς συνέβη;

Είναι αλήθεια ότι ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε αρχικά μια βεβιασμένη και ατυχή ανακοίνωση η οποία όμως με παρέμβαση του ΠΦΣ , ανεκλήθη άμεσα .Φυσικά δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ατομικές συμβάσεις. Για τα ΦΥΚ θα υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση. Οι ατομικές συμβάσεις είναι έξω από την φιλοσοφία που υπάρχει στον  κλάδο γι αυτό και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα της Συλλογικής Σύμβασης

Σας φοβίζει η πιθανότητα η στάση υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ να σας αφήσουν έκθετο σε όσους μέχρι σήμερα εκφράζουν τη θέση ότι ο κλάδος θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά το ζήτημα;

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο κλάδος θα έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά το ζήτημα;  Ακούστε κάτι. Εμένα ο συνάδελφος που θα ήθελε να έρθει να μου πει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει πρόταση να μου αντιπαραβάλλει. Μην ξεχνάτε ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ήρθε με συντριπτική πλειοψηφία, 89 ψήφων υπέρ έναντι 25 ψήφων κατά. Αυτό το 89-25 λέει ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή μία μειοψηφία ορισμένων ατόμων που λένε πράγματα που δεν ισχύουν –π.χ. ότι δεν θα είναι καθορισμένος ο αριθμός των φαρμάκων που θα διατίθενται από τα φαρμακεία μας, ότι θα τα δίνουμε τζάμπα εφ΄όρου ζωής, ότι θα υπάρχουν εξοντωτικές ποινές των φαρμακοποιών κτλ, πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και θα διαψευσθούν από τις εξελίξεις - να δημιουργούν κλίμα για να μην υλοποιηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν προτίθεται κάποιος να πάει και να υπογράψει μία σύμβαση όπως υπογράφτηκε η σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Δεν αυτοκτονούμε κ. Πετρόχειλε. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ο κλάδος να πάει μπροστά. Και ο κλάδος πάει μπροστά καθώς μέσω της επιστημονικής αμοιβής για τη διάθεση των ΦΥΚ, θεσμοθετείται η επιστημονική αμοιβή για το ελληνικό φαρμακείο. Και αυτή η θεσμοθέτηση σημαίνει για τον κάθε φαρμακοποιό ότι «πληρώνομαι για την υπηρεσία που παρέχω». Αυτό λοιπόν είναι ένα από αυτά που ζητούν όλοι οι συνάδελφοι. Δυστυχώς δεν το πέτυχαν κάποιοι άλλοι. Και επειδή δεν το πέτυχαν έρχονται να το διαβάλουν για δικούς τους λόγους.

Το έργο μας θα κριθεί από τη δουλειά μας και την αποτελεσματικότητά μας. Θέλω να τονίσω το εξής, ο κλάδος όποτε ήταν διαιρεμένος έχασε πολλά.

Εγώ έχω μάθει να βλέπω μπροστά. «Ποτέ των ποτών» δεν είναι δυνατόν να ξεφύγω από αυτά που έχουν αποφασιστεί από μία Γενική Συνέλευση. Θεωρώ ότι μία αναιτιολόγητη αναζωπύρωση μίας εσωστρέφειας από την ελάχιστη μειοψηφία που επιχειρεί να παραπληροφορήσει τον κλάδο, προσβάλει την ίδια την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και αυτό δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τη διάθεση των ΦΥΚ με τις προϋποθέσεις που προανέφερα, θα πρέπει η μειοψηφία να αποδεχτεί την άποψή της. Αυτό λέει η Δημοκρατία. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι ώστε να τηρήσουμε απαρέγκλιτα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα την ενότητα του κλάδου. Εγώ θα δώσω την ψυχή μου ο κλάδος να προχωρήσει ενωμένος. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που του αρέσουν οι αντιπαραθέσεις. Σε θέματα τέτοιου είδους, όπως και σε άλλα που διεκδικούμε πρέπει να είμαστε μία γροθιά.

Ο νέος συνάδελφος βαρέθηκε τις στείρες αντιπαραθέσεις. Ο νέος συνάδελφος θέλει δουλειά, θέλει έργο. Ο νέος συνάδελφος θέλει να είσαι δίπλα στην καθημερινότητά του, θέλει επιμόρφωση, θέλει προοπτική. Ο νέος συνάδελφος θέλει διαφάνεια, θέλει εκσυγχρονισμό του Συλλόγου του και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και θέλει ένα διοικητικό συμβούλιο και έναν Πανελλήνιο που να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί για θέματα τα οποία μας επέβαλλαν  στα μνημονιακά χρόνια και μας έπληξαν βάναυσα.

Οι Φαρμακοποιοί απαιτούν  ενότητα, συστηματική δουλειά και εκσυγχρονισμό.  


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ