• Υποβολή συνταγών ΕΟΠΥΥ Μαίου 2016
 • Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω θέματα.

  1. 1. ΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ ΑΠΟ 1/6/2016

  Όπως γνωρίζετε, από 1/6/2016 αλλάζει ο συντελεστής ΦΠΑ  από 16% σε 17%. Θα πρέπει λοιπόν τα μηχανογραφικά σας συστήματα να προβούν στις σχετικές ρυθμίσεις και εσείς στις σχετικές αλλαγές που αφορούν τις ταμειακές σας μηχανές.

  Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΚΜΕΣ, μας διαβεβαίωσαν ότι το Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής που υποβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ, θα διατηρήσει τα προηγούμενα ΦΠΑ για την υποβολή των συνταγών μηνός Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι το τιμολόγιο θα έχει εκδοθεί με ημερομηνία 31/5/2016.

  1. 2. ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ

  Η τελευταία πληρωμή των συνταγών του ΕΟΠΥΥ μηνός Φεβρουαρίου, καθυστέρησε για τους εξής λόγους.

  1. Υπήρξε τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την εξασφάλιση των χρημάτων, αφού όπως γνωρίζετε, τα αποθέματα του ΕΟΠΥΥ είχαν δεσμευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις  μας προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν 5-6 ημέρες πριν το τέλος του μήνα.
  2. Ενώ όμως έτρεχε η διαδικασία έκδοσης του εντάλματος, διαπιστώθηκε ότι, ένας μεγάλος αριθμός χειρόγραφων τιμολογίων ήταν λανθασμένος ως προς την ανάλυση στοιχείων, δηλαδή τη συνολική αξία ΦΥΚ, τη συνολική αξία λοιπών φαρμάκων, το σύνολο της  φαρμακευτικής δαπάνης, με αποτέλεσμα τα χειρόγραφα αυτά τιμολόγια που αφορούσαν περί τα 1500 φαρμακεία , να διορθωθούν από την ΚΜΕΣ ένα προς ένα. Ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν σχεδόν μία εβδομάδα.

   

  Για τον λόγο αυτό, η ΚΜΕΣ ανέπτυξε νέα εφαρμογή, όπου μέσω αυτής μπορείτε,

  Α. Να εκδώσετε ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ τιμολόγιο. Με την συμπλήρωση και εκτύπωση του Συνοδευτικού Σημειώματος Υποβολής, δίνεται η δυνατότητα  της έκδοσης μηχανογραφημένων τιμολογίων, τα οποία εσείς σφραγίζετε,  τα αριθμείτε, τα υπογράφετε και τα υποβάλλετε μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

  Β. Για όποια φαρμακεία επιθυμούν να εκδίδουν χειρόγραφα τιμολόγια, θα πρέπει να αντιγράφουν το υπόδειγμα των τιμολογίων που εμφανίζεται στην εφαρμογή της ΚΜΕΣ μετά την συμπλήρωση του Συνοδευτικού Σημειώματος.

  Το φαρμακείο που επιλέγει την διαδικασία έκδοσης τιμολογίου μέσω ΚΜΕΣ, εννοείται ότι δεν θα εκδώσει/υποβάλει χειρόγραφο τιμολόγιο.

  Ο ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι χειρόγραφα τιμολόγια που δεν έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα που υπάρχει στην ΚΜΕΣ, δεν θα αποζημιώνονται και θα επιστρέφονται.

  Τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για τα χειρόγραφα τιμολόγια.

  Για τα τιμολόγια που εκδίδονται μέσω των μηχανογραφικών μας συστημάτων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

  Για ότι αφορά τον σύλλογό μας, δεν έχουμε προβλήματα, αφού τα τιμολόγια ελέγχονται κατά την υποβολή τους, αλλά επειδή απαιτείται για τους υπαλλήλους του συλλόγου πολύς χρόνος όσον αφορά αυτόν τον έλεγχο, παρακαλούμε τα τιμολόγια να εκδοθούν μέσω της ΚΜΕΣ, όπως αναλυτικά αναφέρουμε παραπάνω.

   

  Για το Δ Σ του Συλλόγου

  Ο πρόεδρος             Ο γραμματέας

   

  ΑΠ.ΒΑΛΤΑΣ         ΒΑΣ.ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ